Melayu ▼

Tukar Imej 2D PNG/JPG kepada fail 3D STL Mesh!

Gunakan cepat dan percuma kami gambar kepada STL alat dalam talian untuk menukar anda PNG dan JPG Imej atau logo peta ketinggian 2D ke dalam fail mesh/model 3D STL (Bahasa Segitiga Standard) sesuai untuk mencetak dengan pencetak 3D, Pemesinan CNC atau untuk dimuatkan ke dalam pakej penyuntingan 3D kegemaran anda. Untuk melihat beberapa contoh perkara yang boleh dibuat oleh alat kami, sila lihat kami Contoh bahagian di bawah.

Klik pada butang " Muat naik fail " di atas untuk memulakan. Imej PNG/JPG anda/peta ketinggian harus muat dalam 800 x 800piksel, jika ia lebih besar daripada ini, imej akan diubah saiznya agar muat dalam saiz ini. Sebaik sahaja anda menyerahkan imej anda, ia akan diproses secepat mungkin. Imej yang lebih rumit mungkin mengambil masa lebih lama daripada yang lain jadi harap bersabar. Untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang cara imej anda ditukar kepada yang terakhir model 3D sila lihat bahagian di bawah Bagaimanakah Imej untuk STL Berfungsi?.

Bagaimana untuk Menukar JPG atau PNG anda kepada STL Dalam Talian?

Berikut ialah tiga langkah mudah untuk mencipta fail STL daripada fail JPG atau PNG.

Muat naik JPG atau PNG

Klik butang "Muat Naik Fail" dan pilih fail imej (PNG atau JPG) untuk dimuat naik. Saiz fail maksimum ialah 100MB.

Pilih Pilihan anda

Tetapkan dimensi dan pilihan lain, dan klik butang "Tukar kepada STL" untuk menukar JPG atau PNG anda kepada STL.

Muat turun STL anda

Klik pautan muat turun setelah selesai untuk menerima fail STL anda.

Imej kepada STL Soalan Lazim

Apakah yang dilakukan oleh alat ini?

Alat kami menukar data imej (peta bit) kepada geometri 3D, yang kemudiannya disimpan ke format fail STL biasa.

Apakah fail yang disokongnya?

Alat gambar kepada STL boleh menukar format fail imej yang paling biasa, seperti PNG, JPG atau mana-mana satu daripada kami yang disokong format imej. Output disediakan dalam format STL, yang boleh digunakan dalam kebanyakan aplikasi grafik 3D.

Bagaimanakah alat itu mentafsir data piksel imej?

Geometri 3D dicipta berdasarkan kecerahan setiap satu piksel dalam imej sumber. Contohnya, menggunakan tetapan alat lalai, piksel hitam mewakili ketinggian piksel 3D 0mm dan piksel putih mewakili ketinggian piksel 3D 10mm. Warna di antara ini akan ditukar kepada piksel 3D dalam julat ini.

Apakah yang dilakukan oleh pilihan "Invert Output"?

Pilihan ini membalikkan penukaran julat hitam ke putih, jadi dengan set pilihan ini, piksel hitam akan dipaparkan sebagai piksel 3D dengan ketinggian 10mm dan piksel putih akan dipaparkan sebagai 0mm.

Bagaimanakah saya mengawal butiran Model?

Pilihan "Butiran" membolehkan anda mengawal resolusi fail STL yang dibuat. Perincian yang rendah akan menjana model dengan cepat dan menghasilkan fail yang lebih kecil. Pilihan Tinggi akan mengambil masa yang lebih lama untuk menjana dan boleh menghasilkan fail muat turun yang sangat besar.

Apakah yang dilakukan oleh pilihan "Dayakan Melicinkan"?

Dengan pilihan ini, penukar gambar kepada STL akan cuba mengalih keluar atau melicinkan sebarang pancang dalam model 3D STL yang terhasil. Pancang biasanya disebabkan oleh piksel bersebelahan yang sangat kontras dalam fail sumber gambar.

Apakah resolusi gambar maksimum yang boleh saya muat naik?

gambar yang anda muat naik boleh dalam sebarang saiz; walau bagaimanapun, alat kami akan mengubah saiz imej anda kepada maksimum 800x800 piksel untuk pengguna biasa dan bagi pemegang langganan premium, ini dinaikkan kepada maksimum 1200x1200 piksel.

Soalan Lazim Lain

Bagaimanakah saya boleh menukar fail gambar saya kepada STL?

Mula-mula klik butang "Muat naik...", pilih fail gambar anda untuk dimuat naik. Pilih mana-mana pilihan konfigurasi. Apabila penukaran gambar kepada STL telah selesai, anda boleh memuat turun fail STL anda terus.

Berapa lamakah masa yang diambil untuk menukar gambar saya kepada STL?

Kami menyasarkan untuk memproses semua penukaran gambar kepada STL secepat mungkin, ini biasanya mengambil masa sekitar 5 saat tetapi boleh lebih banyak untuk fail yang lebih besar yang lebih kompleks jadi harap bersabar.

Seberapa tepat penukaran gambar kepada STL?

Kami menyasarkan untuk mencipta penukaran yang paling tepat dengan alatan kami. Alat kami sedang dalam pembangunan berterusan dengan ciri baharu dan penambahbaikan ditambah setiap minggu.

Adakah selamat untuk menukar gambar saya kepada STL pada ImageToStl.com?

Ya sudah tentu! Kami tidak menyimpan fail gambar yang anda serahkan kepada kami. Fail STL yang terhasil, setelah dibuat akan dipadamkan 15 minit selepas muat naik dan pautan muat turun akan tamat tempoh selepas masa ini.

Bolehkah saya menukar gambar saya kepada STL pada Windows, Linux, Android, iOS atau Mac OS?

Ya! Alat gambar hingga STL kami akan berjalan pada mana-mana sistem dengan pelayar web moden. Tiada perisian pakar diperlukan untuk menjalankan mana-mana alat penukaran kami.

Bagaimana jika saya menggunakan Penyekat Iklan, adakah itu akan menjejaskan keadaan?

ya. Walaupun anda boleh menggunakan Penyekat Iklan, jika anda suka alat penukaran gambar kami, sila pertimbangkan untuk menyenarai putih tapak kami. Apabila Penyekat Iklan didayakan, terdapat beberapa had penukaran pada beberapa alatan kami dan masa pemprosesan/penukaran akan menjadi lebih lama.

Apakah fail STL?

Format fail STL menerangkan permukaan segi tiga yang tidak berstruktur bagi segi tiga menggunakan sistem koordinat Cartesan 3D. Fail STL tidak mengandungi sebarang maklumat skala, dan unit adalah sewenang-wenangnya. Kami mempunyai penerangan yang lebih terperinci tentang fail STL. di sini.

Apakah format STL yang boleh saya tukar?

Alat kami akan menyimpan semua STL fail dalam format binari. Secara pilihan, alat kami akan membolehkan anda menyimpan ke format warna bukan standard STL.

Bagaimanakah Imej untuk STL Berfungsi?

Mod Standard (Peta Ketinggian)

Prosesnya mudah: Selepas menukar imej anda kepada skala kelabu, dalam mod Standard, alat kami memeriksa 2D anda PNG atau JPG (peta ketinggian) imej dan berdasarkan kecerahan setiap piksel, akan mencipta piksel "3D" yang sepadan di mana ketinggian piksel ditentukan oleh piksel kecerahan. Piksel hitam akan mempunyai ketinggian 0mm dan tidak disertakan dalam model janaan 3D terakhir, namun piksel putih akan mempunyai ketinggian yang anda tentukan sebaik sahaja imej anda dimuat naik.

Apabila menggunakan mod Warna Extrude, alat berfungsi dengan cara yang sama seperti mod Standard namun cara alat mentafsir maklumat warna piksel berubah dan juga model hasil akhir akan mengandungi data warna yang ditindih pada model. Sila lihat kami Hasilkan Model Peta Tinggi 3D Warna Penuh Daripada Imej artikel yang menerangkan proses ini dengan lebih terperinci.

Imej ketinggian warna asal PNG.

Imej ketinggian warna asal PNG.

Peta ketinggian ditukar kepada model peta ketinggian 3D berwarna

Peta ketinggian ditukar kepada model peta ketinggian 3D berwarna

Satu lagi paparan model peta ketinggian 3D

Satu lagi paparan model peta ketinggian 3D

Mod Extrude

Dalam Extrude mod surih alat kami di sekeliling tepi yang terdapat dalam imej anda dan mencipta model 3D yang ringkas tetapi bersih daripada imej, bagus untuk imej ringkas. Mod Warna Extrude juga mencipta bersih model 3D namun bukannya mengubah ketinggian model berdasarkan kecerahan piksel, warna piksel digunakan terus dalam model akhir untuk memberikan warna.

Bentuk mudah untuk diekstrusi

Bentuk mudah untuk diekstrusi

Imej pusaran ditukar kepada model 3D

Imej pusaran ditukar kepada model 3D

Alat ini mencipta tepi yang bersih dan licin dalam model 3D

Alat ini mencipta tepi yang bersih dan licin dalam model 3D

Akhirnya...

Fail 3D STL yang dicipta oleh alat kami boleh dicetak dengan a pencetak 3D atau jika anda ingin memproses model dengan lebih lanjut, ia boleh dimuatkan ke dalam kebanyakan pakej penyuntingan jejaring 3D seperti Blender dsb. Untuk pembangun permainan video/aplikasi 3D ini ialah alat yang berguna untuk mencipta fail jejaring 3D daripada imej peta ketinggian untuk digunakan dalam permainan anda dan aplikasi 3D yang lain.

Imej Kepada STL Contoh

Di sini kami telah mengumpulkan beberapa contoh imej dan model janaan 3D yang terhasil untuk memberi anda idea tentang perkara yang boleh dibuat dengan alat Imej ke STL kami. Kami mempunyai contoh pilihan Heightmap dan Extrude yang sedang digunakan, serta imej skala kelabu dan berwarna.

1. Corak Putar (Extrude)

Berikut ialah corak pusaran yang menunjukkan keupayaan alat untuk mencipta model 3D ketinggian tetap daripada imej hitam putih mudah menggunakan mod Extrude. Apabila membina model 3D STL, penukar kami akan menggunakan ketinggian 10mm pada geometri di mana ia menemui piksel putih dan 0mm kepada mana-mana piksel hitam.

Corak pusaran

Corak pusaran

Pusaran tersemperit kepada model 3D

Pusaran tersemperit kepada model 3D

Pusaran tersemperit ke paparan dekat model 3D

Pusaran tersemperit ke paparan dekat model 3D

2. Imej Rupa bumi Skala Kelabu (Peta Ketinggian)

Ini ialah imej peta ketinggian dua dimensi yang kompleks, menunjukkan keupayaan untuk mencipta model 3D ketinggian berubah-ubah berdasarkan imej skala kelabu. Apabila membina model 3D, penukar akan menggunakan ketinggian 10mm pada geometri di mana ia menemui piksel putih dan 0mm kepada mana-mana piksel hitam. Semua warna di antaranya akan diwakili secara berkadar dalam model 3D STL akhir.

Peta Ketinggian daripada misi ulang-alik NASA

Peta Ketinggian daripada misi ulang-alik NASA

Imej peta ketinggian ditukar kepada model 3D (pandangan hadapan)

Imej peta ketinggian ditukar kepada model 3D (pandangan hadapan)

Imej peta ketinggian ditukar kepada model 3D (pandangan belakang)

Imej peta ketinggian ditukar kepada model 3D (pandangan belakang)

3. Pusaran Skala Kelabu Terbalik (Extrude)

Di sini, kami menggunakan imej yang sama seperti dalam contoh pertama dan pilih pilihan kotak semak "Invert Output". Ini membalikkan geometri yang terhasil dan mungkin berguna dalam beberapa situasi.

Corak pusaran

Corak pusaran

Pusaran tersemperit kepada model 3D

Pusaran terbalik tersemperit kepada model 3D

Pusaran tersemperit ke paparan dekat model 3D

Pusaran terbalik tersemperit kepada paparan dekat model 3D

4. Logo Warna Extrude

Di sini, kami menggunakan mod Extrude (Warna ) untuk menukar logo warna kepada model 3D yang sedia untuk diedit dalam Blender. Extrude (Warna ) hanya tersedia untuk format fail 3D yang menyokong warna, seperti OBJ, DAE, GLB, FBX dan 3MF.

Logo untuk Warna Gameboy

Logo untuk Warna Gameboy

Logo ditukar kepada 3D

Logo ditukar kepada 3D

Logo ditukar kepada paparan dekat 3D

Logo ditukar kepada paparan dekat 3D

5. Warna Peta Ketinggian

Contoh ini menunjukkan cara membuat peta ketinggian warna daripada sumber imej berwarna ringkas. Warna dalam imej sumber menentukan ketinggian piksel yang sepadan dalam model 3D yang terhasil STL. Contohnya, dalam mod "Peta Ketinggian Warna", biru tua mewakili bahagian terendah model dan merah yang tertinggi, manakala dalam mod "Peta Ketinggian Spektrum Penuh", putih mewakili titik tertinggi.

Imej ketinggian warna asal PNG.

Imej ketinggian warna asal PNG.

Peta ketinggian ditukar kepada model peta ketinggian 3D berwarna

Peta ketinggian ditukar kepada model peta ketinggian 3D berwarna

Satu lagi paparan model peta ketinggian 3D

Satu lagi paparan model peta ketinggian 3D

© 2024 ImageToStl. Tukar Fail PNG dan JPG anda kepada fail STL 3D.